Reviews
Wat anderen zeggen over Anneke en LAB17.nl
"Wat ik met name geleerd heb is dat afvallen een way of life is en dat er meer bij komt kijken dan minder eten en sporten. Maar dat ontspannen, goed slapen en leren keuzes maken net zo belangrijk zijn. Het was een mooi traject van 2 jaar samen met jou en de groep. Ik heb veel geleerd en vond het fijn dat je altijd aandacht had voor mij en ook de anderen in de groep. Je bent enorm betrokken bij een ieder. Hartelijk dank voor de afgelopen 2 jaar."
Cora 01-12-2022
"Het GLI-COOL programma heeft mij geholpen om mijn lifestyle te veranderen. Door middel van kleine stappen is het mij gelukt om gezonder te gaan eten en meer te gaan bewegen. Ook is er een knop omgegaan in mijn hoofd. Het is heel moeilijk om aangeleerd gedrag te veranderen. Maar door het in kleine stappen te doen wordt het makkelijker. Het samen doen met gelijkgestemden is hierbij heel fijn. Het met elkaar delen wat goed en niet goed gaat is heel waardevol. Je staat er niet alleen voor. De begeleiding van Anneke is heel professioneel. Meelevend, warm, meedenkend, maar ook eerlijk. Het traject heeft mij enorm geholpen en ik kan het iedereen aanraden."
Lucille 22/11/22
"Ik heb 2 jaar lang deelgenomen aan het GLI-COOL programma, waarbij de cursusleidster op een leuke en prettige manier met cursisten weet om te gaan. Het is haar gelukt om mijn BMI om laag te brengen, tevens ben ik van mijn Diabetes type 2 af. Dit positieve resultaat komt door het feit, dat er in dit programma steeds kleine stapjes worden gemaakt, welke iedereen eenvoudig kan volhouden.Kortom een waardevolle cursus, waarbij ik iedereen die hiervoor in aanmerking komt, echt kan aanbevelen."
Ron 18/11/22
Veel goeie tips,en een inspiratie bron om dingen in je leven te verbeteren.
Marion 18/11/2022
"Ik ben blij met de gli cursus van Anneke, ze heeft mij goed geholpen. Duidelijke info en goed begeleiding. Ik heb er veel aan gehad, nog steeds gaat het goed. Ik kan haar iedereen aanraden."
Petra 17/11/22
Nieuwe leefstijlcampagne over leververvetting
Naar schatting 1 op de 5 Nederlanders heeft leververvetting. Een tijdige diagnose kan erger voorkomen. De nieuwe campagne “LeverStijl” wil mensen daarom informeren en aanzetten tot gedragsverandering om het tij te keren voordat het te laat is.
Gedragsverandering
Veel mensen weten dat niet dat ze leververvetting hebben, omdat klachten zich pas in een laat stadium openbaren. Leververvetting kan leiden tot leverontsteking, leverfalen en leverkanker. De campagne focust op de lever, leververvetting en gedragsverandering. Initiatiefnemers van de campagne zijn communicatiebureau SJB Media en Norgine Pharma.
3D-portal en social media
De campagne bestaat uit de website www.leverstijl.nl, Facebook, Instagram en YouTube. De website is in de vorm van een zogenoemd 3D-portal, waar bezoekers informatie en handvatten krijgen van experts en ervaringsdeskundigen op het gebied van een gezondere leefstijl.
Voeding en lever
Naast informatie over de lever, het bijzonder herstellende vermogen van dit orgaan en leververvetting worden ook laagdrempelige tips en tricks geboden. Er zijn bijvoorbeeld artikelen te vinden over de reden waarom het logo van een fastfoodketen zo’n aantrekkingskracht heeft, de slimme verkooptrucs van de supermarkt en waarom groen en bewegen goed is tegen stress. Behalve de verhalen omvat de portal een groot aantal video’s met weetjes en adviezen van een gedragsexpert, een maag-darm-leverarts, een leefstijltrainer en prof. dr. Jaap Seidell (hoogleraar voeding en Gezondheid aan de Vrije Universiteit Amsterdam) als voedingsdeskundige. Zie bijvoorbeeld deze korte video (1,5 min) waarin Seidell uitlegt wat de invloed van voeding is op de lever.
Vlogs
De portal biedt wekelijks nieuwe content. Zo kunnen er vlogs worden bekeken van Deborah, Peter en Nienke. Zij worden door LeverStijl gevolgd in hun stappen naar een nieuwe leefstijl onder begeleiding van een gedragsexpert en een leefstijltrainer. Daarnaast delen ook cabaretière Karin Bloemen en operazangeres Francis van Broekhuizen hun ervaringen op weg naar een gezondere leefstijl.
Geplaatst: 28-04-2022
Bron: SJB Media
....................................................................................
Saxenda eerste geneesmiddel tegen obesitas in basispakket
Als de minister het advies van ZIN overneemt, is Saxenda het eerste geneesmiddel voor de behandeling van overgewicht dat uit het basispakket wordt vergoed. Een behandeling met Saxenda kost ongeveer € 2600 per patiënt per jaar.
Volgens het ZIN levert het wetenschappelijk onderzoek bewijs dat met Saxenda meer patiënten minstens 10% meer afvallen dan met een placebo. De verwachting is dat hierdoor de kwaliteit van leven van deze patiënten verbetert en dat ziektes die met hun gewicht samenhangen niet verergeren of zelfs minder worden.
De vergoeding geldt alleen voor patiënten met een body mass index (BMI) van 35 of hoger die al deelnemen aan de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Voor patiënten met een BMI tussen 35 en 40 geldt verder dat zij een van drie bijkomende ziektes hart- of vaatziekte, slaapapneu of artrose moeten hebben. Verder mogen de patiënten geen diabetes mellitus type 2 hebben, en nog niet in aanmerking komen voor operaties zoals een maagverkleining.
Voorwaarde
Bovengenoemde kenmerken stelt het Zorginstituut Nederland als voorwaarde aan de vergoeding van Saxenda bij de behandeling van overgewicht. In deze voorwaarde heeft het ZIN ook opgenomen dat iemand met Saxenda moet stoppen als na drie maanden gebruik het gewicht niet met minstens 5% is afgenomen.
Voor de zomer van 2022 brengt het zorginstituut ook advies uit over twee andere geneesmiddelen voor het behandelen van overgewicht: naltrexon in combinatie met bupropion (Mysimba), voor patiënten met een BMI van 27 of hoger, en setmelanotide (Imcivree) voor patiënten met een zeldzame, erfelijke vorm van obesitas.
05-05-2021
Gezonder leven voor Dummies! Start in 7 stappen met gezonder leven en maak het leuker én makkelijker!

Maandag begin ik echt! Hoeveel maandagen heb jij al versleten?
Aan de slag gaan met gezonder leven, zo moeilijk kan dat toch niet zijn? Dat klopt! Als je het ziet als een ontdekkingsreis waarbij je alle tijd hebt om bij je bestemming te komen, maak je bijna als vanzelf een gewoonte van stap voor stap gezonder leven. Zodat je elke dag, maar vooral ook op de lange termijn, voordeel hebt van jouw gezonde leefstijl.
Wil jij ook…
- Lekker slapen;
- Fit wakker worden;
- De hele dag voldoende energie hebben;
- Gezondere maaltijden eten die superlekker en snel klaar zijn;
- Weten hoe jij jezelf gemotiveerd kunt houden;
- En elke dag resultaat voelen?
Het kan bijna niet anders zijn dan dat je nu juichend ja roept! Maar hoe begin je en maak je gezonder leven net zo vanzelfsprekend als tandenpoetsen? Zelfs de wetenschap bewijst dat iedereen zijn of haar ongezondere gewoontes om kan ruilen voor nieuwe gezonde gewoontes. Jij dus ook! Met deze 7 stappen en het feit dat jij je elke dag steeds beter gaat voelen, is afhaken geen optie meer.
Met deze 7 stappen lukt gezonder leven jou dit keer wél!
Stap 1. Kies gezonde gewoontes die je leuk vindt en bij je passen
Met iets nieuws beginnen geeft energie! Je bent enthousiast, ziet het einddoel scherp voor ogen en wilt er het liefst veel tijd aan besteden. Maar na een tijdje is het nieuwe ervan af… Hoe blijf je dan gemotiveerd en actief? Wat helpt is beginnen met iets dat echt bij jou en je leefstijl past. Niet omdat het een trend is of omdat je vriendinnen het doen… Deze audiosessie in de Actify-app helpt je met het ontdekken hiervan.
Stap 2. Start in kleine stappen met gezonder leven
We kunnen het niet vaak genoeg zeggen. Droom groot, maar begin klein. Saai? Niet als je gaat voor dagelijks meer energie en een gezonde leefstijl op de lange termijn. Wil je bijvoorbeeld elke dag minimaal 250 gram groente gaan eten? Begin klein. Eet wat rauwkost bij je lunch of beleg je boterham die je nu al maakt met wat plakjes komkommer en doe dit een aantal dagen achter elkaar. Bevalt het? Schep dan ’s avonds een extra lepel groente op. Bouw het langzaam op, experimenteer, kies wat bij je past en werk stap voor stap toe naar je doel.
Wist je dat?
Een startende marathonloper rent ook niet meteen op de eerste dag 42 kilometer achter elkaar.
Stap 3. Deel je gezonde doel met anderen en kom in actie door positieve motivatie
Pak je megafoon en laat iedereen die je kent het maar weten! Waar werk jij aan? Wil je (vaker) gaan sporten, op je werk gezonder eten, meer tijd voor jezelf of een gewoonte maken van elke dag 10.000 stappen zetten? Vertel je familie, vrienden, buren en collega’s wat je aan het doen bent. Zo kun je om steun vragen als het een dag wat minder gaat, je succesmomenten delen en ze vragen om je op een bemoedigende manier aan je doel te herinneren.Wist je dat?
Het is wetenschappelijk bewezen dat samen werken aan gezonder leven je gefocust en gemotiveerd houdt. En het is gezellig! Kies een buddy en houd elkaar op een positieve manier scherp.
Stap 4. Herhaal je gezonde acties en zet ze in je agenda
Wist je dat het eigen maken van een nieuwe gezonde gewoonte gemiddeld zo’n 100 dagen duurt? Dit is zelfs wetenschappelijk bewezen! Dat geeft je de tijd om elke dag je gezonde actie te herhalen. Herhaling is een krachtige tool en helpt je met wennen. Ook geeft iets vaker herhalen je de tijd om je nieuwe gezonde gewoonte echt onderdeel te maken van je dagelijkse routine. Tip! Zet je gewoontes in je agenda en maak er een vaste to do van.
Stap 5. Geef een mini-feestje voor elk stap dichterbij gezonder leven
Het geeft je motivatie een enorme boost als jij jezelf tussentijds kleine beloningen geeft. Is het je doel om dat mooie zomerjurkje weer te passen of om meer energie te hebben om met je (klein)kinderen te spelen? Spreek met jezelf af wat kleine succesmomenten zijn en geef jezelf dan een klein cadeautje. Dit kan een lekkere koffie zijn bij je favoriete tentje, eindelijk dat ene boek aanschaffen of een keertje extra uitslapen. Wees creatief en zorg dat het echt voelt als een mini-feestje.
Stap 6. Moedig jezelf aan en laat je oordeel thuis
Oei, kan jij ook zo streng voor jezelf zijn? Draai het om en wees lief tegen jezelf. Wat zou je tegen een vriend of vriendin zeggen als iets niet lukt? Probeer dat ook bij jezelf. Hoe vaker je dat herhaalt, hoe milder je met jezelf omgaat. Wil je hier meer over lezen? Dit artikel vertelt je hoe jij voortaan je oordeel thuis kunt laten.
Wist je dat?
Voldoende ontspannen en even helemaal niks doen is supergezond en helpt je met gezonder leven. Tip! Zet ontspanning in je agenda en maak er een gewoonte van. De leukste to do van de dag! Wil je meer weten over het belang van ontspanning? Plof op de bank en laat je inspireren door dit artikel!
Stap 7. Reflecteer en gebruik de inzichten om je doel gezonder leven te bereiken
Elke week even terugkijken naar de afgelopen week levert je veel inzichten op! Waarom ging het deze week supergoed of juist wat minder? Wat kan je volgende week doen of juist laten om de draad weer op te pakken en steeds lekkerder in je vel te zitten? Door jezelf dit soort vragen te stellen, krijg je inzicht in je eigen gedrag. Deze inzichten helpen je met het maken van gezondere keuzes.
Start jouw gezondere leefstijl samen met de Actify-app!
Zie jij bovenstaande tips wel zitten? En wil je op een positieve manier gemotiveerd worden en ‘volhouden‘ de deur uitzetten? Zoek niet verder! Alle 7 stappen komen namelijk samen in de Actify-app. Hoe werkt het? Download de app en kies je doel. De app geeft jou meteen een aantal suggesties die bij je doel passen dus je hoeft het niet allemaal zelf te bedenken. Je bent klaar voor stap 1 ! Wacht niet langer en begin vandaag met een fitte en energiekere leefstijl!
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Januari 2021
Luister naar de Podcast van BNR Nieuwsradio met Aaron Loupatty en Anneke Drost.
In december heb ik meegewerkt aan de podcast van BNR Nieuwsradio waarin Aaron Loupatty zijn ervaringen deelt in zijn strijd met overgewicht.
De podcastserie is te beluisteren via deze link https://www.bnr.nl/podcast/met-afvallen-en-opstaan
De aflevering waarin ik te horen ben is aflevering 3.
Cravings, iedereen heeft ze en het is verdomd lastig om ervan af te komen. Ik merk het ook en probeer een manier te vinden om ermee om te gaan. Daarvoor ga ik langs bij leefstijlcoach Anneke Drost, van lab17.nl.
Ook ontmoet ik lotgenoten die, net zoals ik, tijdens de coronapandemie hun levensstijl drastisch veranderden. Van lotgenoten Rachid Finge en Patrick van der Zande leer ik hoe ik moet omgaan met tegenslagen en hoe ik deze nieuwe gezonde levensstijl kan vasthouden.
Dit was de laatste aflevering van de podcastserie 'Met Afvallen en Opstaan', maar mijn weg naar een gezond leven is nog niet voorbij. Ik ga door. Hoe ik dat doe kan je verder volgen via mijn Instagramkanaal: @AaronLoupatty

Adviezen voor thuis
- Door de 1,5 meter-regel kunt u alleen seks hebben met uw vaste partner
- Geen vaste partner? Maak goede afspraken en beperk het risico op het coronavirus
- Contact opnemen met de huisarts over soa, anticonceptie, onbedoelde zwangerschap of seksueel geweld kan altijd
- De pil is bij overgeven of diarree minder betrouwbaar